Wijnruit
|

Wijnruit

Tijd om de tuin in te gaan! Om te zitten, BBQ-en of om tuinklusjes te doen. Gisteren werd ik gebeld door iemand die ook de tuin in was gegaan om te snoeien. Dat had niet de welbekende vermoeidheid en lage rugpijn opgeleverd maar blaren en rode plekken op haar armen, net boven de grens van de tuinhandschoenen. Na wat doorvragen bleek ze de wijnruit te hebben gesnoeid. Duidelijk was dat de boosdoener. De familie wijnruit bevat o.a. fotocumarinen, die de huid bij aanraking lichtgevoelig maken en daardoor brandwonden veroorzaken als de zon schijnt. De furocumarinen zitten ook in de Bereklauw, Engelwortel en de Wilde Pastinaak. Vandaar dat je handschoenen en een shirt of jas met lange mouwen moet dragen als je die planten wilt oogsten of snoeien. 

Waarom zou de wijnruit willen oogsten? Wat is de geneeskrachtige werking? De fotocumarinen doen het ‘m niet. Het zijn vooral de alkaloiden die ontkrampend en kalmerend werken. Wijnruit wordt daarom ingezet bij ernstige hoest, spit, hernia en hysterische toestandsbeelden. In de Rooms-katholieke kerk werd het in het wijwater gedaan omdat het de geest aan de materie bindt en een magische kracht heeft tegen het kwade (en een kater!). En feitelijk werkt het ook antiseptisch. 

Wat te doen met de brandwonden die veroorzaakt zijn door de wijnruit snoeierij? Als ze niet open zijn werken lavendel en goudsbloem erg goed. Doe enkele druppels etherische lavendel olie door een klein beetje basisolie en masseer dat op de aangedane plekken. Je kunt dit afwisselen met goudbloemzalf (Calendula). 

Als je na gedane arbeid besluit om met je (wijnruit)blaren, in de zon, in de tuin te gaan zitten wil je misschien iets leuks voor bij de borrel of de BBQ. Denk dan eens aan het madeliefje. Het is bloed reinigend, herstelt de darmflora na een antibioticakuur, werkt tegen droge huiduitslag, is een alternatieve bloedverdunner en zorgt er ook voor dat spieren beter worden doorbloed en afvalstoffen worden afgevoerd. Altijd nuttig voor sporters die ook in de tuin klussen. Daarom hier wat recepten: 

  • Neem een blokje (Belgische) kaas, doe er een halve radijs op, een klein blaadje duizendblad en helemaal bovenop een madeliefje. Prikker erdoor en direct opeten. 
  • Als de madeliefjes gesloten zijn en je legt ze op hete soep, gaan ze helemaal open. Mooi om te zien, klein beetje nootachtig van smaak en ze zuiveren je bloed. 
  • Vrolijk een groene salade op met bloemetjes van madeliefje, hondsdraf, dovenetel en viooltje.
  • Voor een massage olie tegen de spierpijn laat je de madelief-bloempjes trekken in amandel-, sesam- of zonnebloemolie. Een half uur verwarmen tot 80 graden, afzeven en ’t is klaar om te gebruiken. 

Laat de zon maar komen en stook op die BBQ!

Op zoek naar meer recepten en inspiratie? Kom een keer langs aan de Keizerweg.

Kruidige groet, 

Erna 

Vergelijkbare berichten

  • Jaarcursus

    Met kruiden het jaar rond

    In een jaarcursus volg je gedurende het jaar 7 lessen die allemaal een ander thema hebben. In iedere les worden een aantal kruiden in het zonnetje gezet en uitgebreid behandeld. Verder maak je iedere les een product en krijg je achtergrond informatie over hoe te werken met kruiden, Bach bloesems en bijenproducten. Alles vanuit de holistische visie van de natuurgeneeskunde. 

    Meer dan alleen kruiden

    Je krijgt achtergrondinformatie over de werking van verschillende kruiden, je vergaart kennis over plantenfamilies en leert wat bijenmiddelen voor ons kunnen betekenen.  Je zult merken dat je met andere ogen gaat kijken naar planten; een gele bloem zal voor jou een andere betekenis gaan krijgen dan alleen de kleur, iedere plantenfamilie heeft een eigen werkingsgebied. Spelenderwijs leer je hoe de natuurgeneeskunde naar ziekte en gezondheid kijkt.  

    Producten maken

    Iedere les ga je naar huis met een zelfgemaakt product, want de ervaring leert dat je makkelijker onthoudt als je handen aan het werk zijn geweest. 

    Kosten

    De kosten voor een jaarcursus zijn € 245. Je ontvangt daarvoor 7 lessen. Als er een plaatsje vrij is kun je losse lessen volgen van de jaarcursus. Kosten voor een losse workshop zijn € 40. Bij het volgen van de jaarcursus krijg je korting, de kosten voor een jaarcursus zijn: € 245.

    Thema’s

    Thema’s zijn bijvoorbeeld: Huis, tuin & keukenkruiden, Schoon de herfst in, Verkoudheid te lijf, Sport & spieren, Opklimmen na vermoeidheid, Voorjaarsfeestje, Bloed & bloedvaten, Steuntjes bij zware spijzen, Winterwarmte, Spijsvertering & suikers, Longen & luchtwegen, Detox vochthuishouding, Hartversterkers, Huid, Bijenbrood & bijenpollen, Rust in de tent, Krachtpatsers tegen kleine beestjes, Loslaten & afvoeren, Vakantie & EHBO.

    Data 2025 en werktijden

    Er zijn groepen op donderdagen en op vrijdagen
    Data:
    – 18 en 19 september,
    – 13 en 14 november,
    – 11 en 12 december
    Werktijden: 10:00-12:30 uur

    Meer informatie en aanmelding

    Heb je interesse om mee te doen? Meld je aan via knop onderaan deze pagina o.v.v. “Jaarcursus”

    Spelregels

    Een les of workshop gaat door bij minimaal 4 deelnemers en heeft maximaal 8 deelnemers.
    Aanmelding kan via onderstaande knop. Je krijgt een email van mij ter bevestiging van je reservering. Je inschrijving wordt definitief door het overmaken van het cursusgeld op NL42INGB0750613394 tnv Lankhorst.
    Tot 3 weken voor de start is annulering mogelijk met terugboeking van het cursusgeld. Daarna is dat niet meer mogelijk ivm verplichtingen die zijn aangegaan. 
    Ziekte of andere vormen van verhindering zijn geen reden voor (gedeeltelijke) restitutie van het cursusgeld. 
    Als een les volgeboekt is kan ik je als ‘reserve’ noteren. Misschien kun je een andere keuze maken of je ontvangt je cursusgeld teruggeboekt.
    Heb je vragen, ben je geïnteresseerd? Neem in ieder geval contact op.

    Graag tot ziens bij een van de cursussen of workshops!


  • De vlier biedt uitkomst

    De griepgolf gaat weer door het land; als je zelf nog niet omgevallen bent dan doet je omgeving dat wel. Het is tijd om je te wapenen! De vlier biedt uitkomst. Ik heb het dan over de gewone vlier, de Sambucus nigra, die kan uitgroeien tot een kleine boom. Verwar hem niet met de kruidvlier die groeit als een klein blijvende struik en elk jaar afsterft. Alle delen van de kruidvlier zijn giftig. 

    De gewone vlier werd vroeger vlakbij de boerderijen aangeplant, het liefst onder het keukenraam, omdat de struik bescherming zou bieden tegen kwade geesten, vliegen en ongedierte. Uit respect nam men zijn hoed voor hem af en noemde hem de ‘apotheek’. Alles kan gebruikt worden en heeft geneeskracht; bast, blad, bloem en bes. Van de bloesem kun je thee zetten, siroop, pannenkoekjes en wijn maken. De bessen kun je (gekookt in verband met blauwzuur) gebruiken in jam, siroop en wijn. De jonge blaadjes gaan in de thee. 

    Het verhaal gaat dat we de gezondheid van de vlier te danken hebben aan vrouw Holle. Vrouw Holle, de godin van leven en dood die haar naam o.a. gaf aan de onderwereld. Lang geleden was ze in de kersttijd op weg naar mensen. Ze liep over een met sneeuw bedekte heide en hoorde de dieren slapen en het sap in de planten stromen. Ze voorvoelde het voorjaar. Toen kwam ze een houterige kale struik tegen, de vlier. Die klaagde dat hij zich zo onnodig voelde. Zelfs als brandhout wilden de mensen hem niet. Vrouw Holle raakte ontroerd door zijn jammerklachten en zei: “Van nu af aan ben je mijn struik. Vlier zul je heten en de mensen zullen mij kennen als Vliermoedertje.” Vervolgens gaf ze de struik een genezende bast, sneeuwwitte bloesem en bloedrood vruchtensap. De mensen ontdekten al snel deze eigenschappen en plantten de vlier, die ze vroeger hadden versmaad, in hun tuinen en op hun erven. In elk dorp groeide er een bij de bakoven. De zieken dronken het sap, de kinderen speelden in zijn schaduw en de bloesem geurde zoet. 

    Concreet werkt de vlier weerstand verhogend en versterkend, zuiverend en ontsmettend bij allerlei ontstekingen. Het stimuleert de nieren en is vocht afdrijvend, reguleert de koorts en is goed bij griep, keelontsteking en verkoudheid. De ideale anti-griepine!

    Kruidige groet, 

    Erna

  • Een rondje om de aarde

    Wij rennen onze rondjes over een vernieuwde zachte sintelbaan, de bijen zijn in winterrust, klaar met ‘rennen en vliegen’ en genieten van hun rust in de kast. Wist je dat bijen voor één kilo honing tussen de 40.000 en 50.000 kilometer afleggen? Da’s een rondje om de aarde! Misschien een leuk nieuw doel? 

    Naast kruidenadviezen geef ik ook honingmassages. Je vraagt je misschien af waarom  je honing op je lijf zou willen smeren: zoete smurrie die pikt als de ziekte. Natuurgeneeskundig gezien is het een prachtig natuurproduct is dat de huid reinigt en regenereert,  antibacterieel en ontstekingsremmend werkt, vocht inbrengt, pijnstillend is en lekker ruikt. Gebruik je honing bij een massage dan maak je extra gebruik van de kleverigheid. Je trekt een deel van de afvalstoffen uit het lijf en door de doorbloeding in de huid te stimuleren geef je de zelf-reinigende werking van het lichaam een zetje.  

    Griekse en Romeinse soldaten droegen trouwens altijd honing bij zich om strijdwonden mee te behandelen. Of het nu ging om snijwonden, steekwonden, schaafwonden of brandwonden, honing of soms honing met propolis werden ingezet bij alle soorten wonden. Honing stond er toen al om bekend dat het wonden sneller en met minder complicaties kan genezen. Tegenwoordig kun je steriele producten met honing kopen speciaal voor (brand)wondverzorging. Maar je kunt natuurlijk ook zelf aan de slag gaan door honing puur of verdund op een wond te doen. Om een branderig gevoel te vermijden kun je bij grote wonden verdunnen (1 op 1) met een fysiologische zoutoplossing of een plantaardige olie. Breng de (verdunde) honing in een dikke laag aan en dek af met steriel gaas of verband. Vervang 2 tot 4 keer per dag. 

    Een heel ander recept met honing wat in deze griep-tijd effectief kan zijn: een hoestsiroop van twee uien en een half kopje honing. Snij de uien in hele dunne plakken. Druppel de honing er over heen en laat staan tot het vocht uit de uien is getrokken en zich met de honing heeft vermengd. Vang het vocht op en bewaar in de koelkast. Neem naar behoefte een theelepel. 

    Wil je zelf ervaren hoe lekker honing op je huid kan zijn? Kom een keertje langs. Dan vertel ik je meer over honing en andere bijenproducten. Of spreek me een keer aan terwijl ik m’n rondjes over de Utrack ren. 

    Kruidige honinggroet,

    Erna

  • Walnoot als anti-mug

    Een heerlijk duurloopje, dat was het beslist, vorige week in Twekkelo. Reuze gezellig en lekker koel in de bossen. Helaas waren wij daar niet alleen in die bossen van landgoed het Stroot. De zielen van overledenen konden het niet zijn want de plannen voor de natuurbegraafplaats aldaar, liggen nog op de tekentafel. Het gezoem bleek afkomstig van muggen in grote aantallen. In een eerder artikeltje schreef ik al over het nut van smalle weegbreezalf bij het behandelen van de muggenbulten. Dit keer iets over de preventie.

    De walnoot, Juglans regia, staat vaak op een boerenerf. Al sinds de Romeinse tijden omdat de boom als geluksbrenger wordt gezien. Er was ook een vuurorakel: de verloofden gooiden een walnoot in het vuur om te kijken hoe hun huwelijk zou gaan worden. Brandden de noten rustig dan zou het huwelijk ook rustig en gelukkig zijn. Kraakten ze tijdens het branden dan zou er heel wat gekrakeel zijn in het huwelijk. 

    In zowel de winter als de zomer gaat er een enorme rust uit van de walnoot en bij warm weer zit je nergens zo goed als onder een grote walnootboom. Dat komt ook omdat de geur van de bladeren muggen op afstand houdt. De geplette bladeren hebben door hun gehalte aan Juglon een insecten drijvende, herbicide en pesticide werking. Vroeger hingen mensen daarom notenbladeren aan de kinderwieg. Het nadeel van de geur is dat er moeilijk andere planten in de buurt groeien. 

    Zo ongeveer alles van de boom kan gebruikt worden. Na de eerste Wereldoorlog waren er een stuk minder walnootbomen in Europa omdat het hout gebruikt werd voor het maken van de geweerkolven. Het sap wordt gebruikt als zoetmiddel, van de onrijpe vruchten wordt een Franse “Brou de noix” gemaakt, de groene vruchtenschillen worden als bittermiddel gebruikt in de likeurindustrie of bij het maken van port. De olie wordt gebruikt (cholesterolverlagend!) in de vinaigrette en de noten in de salade en taarten. De bloesem wordt gebruikt in de Bachtherapie en de kruidengeneeskunde gebruikt het blad en de groene noot. Uitwendig tegen eczeem en inwendig bij darm- en lymfe problemen en Pfeiffer. 

    Tijdens een regenachtige zondag zijn wij eens als gezin met z’n viertjes plus oma bezig geweest om zelf olie te malen. Na een hele dag ploeteren, noten kraken en malen hadden we de score van 300 ml olie en een giga-berg afval en zooi. Het was leuker dan een dag Monopoly spelen maar een echte toffe hobby is het niet geworden. 

    Maar goed, alle wijsheid op de rij en wat is nu de conclusie van dit stukje? Walnootolie met de etherische olie van de citroen-eucalyptusboom doet het als muggenolie zonder DEET heel aardig. Het is nog huid verzorgend ook. Binnenkort uitproberen op de maandagavond. Wie rent mee als proefkonijn?

    Kruidige groet,

    Erna 

  • Wat maakt knoflook zo gezond

    De loopgroep op zaterdag begint de reputatie te krijgen van “gezelligheidsgroep”. Al rennend keuvelen ze over culinaire uitspattingen en dan borrelt er ook zo maar een vraag op over Knoflook. De lopers vroegen zich af welke inhoudsstoffen de Knoflook zo gezond maken. Het lijkt me een prima vraag .

    Overal op de wereld en in alle tijden werd Knoflook al gebruikt voor zijn heilzame werking. De Sumeriers (2600 v. Chr.) schreven er al over. En hoewel in de tijd van de oude Grieken mensen de tempels niet in mochten als ze ervan gegeten hadden, gebruikte de gewone man het als geneesmiddel en atleten gebruikten het om beter te presteren tijdens de Olympische Spelen(!). In Egypte kregen de arbeiders van de piramides er van te eten om sterker te worden en ze te beschermen tegen de pest. In de Talmoed staat dat Knoflook helpt tegen ingewandswormen en om meer zaad te krijgen. In Frankrijk overleefden vier ter doodveroordeelden de pestepidemie door het drinken van op knoflook getrokken wijn. Sindsdien staat knoflook-azijn in Frankrijk bekend als de “vinaigre des quatre voleurs”, want ze gebruikten het drankje vervolgens om de pest-lijken te kunnen beroven. In 1858 beschreef L. Pasteur dat Knoflook antibacteriële eigenschappen heeft. Daarna nam het gebruik sterk toe. Tijdens de Eerste Wereldoorlog gebruikten Engelsen Knoflook als ontsmettingsmiddel. In de Tweede Wereldoorlog droegen Russische soldaten teentjes Knoflook bij zich, waarmee ze hun wonden inwreven tegen infecties. Daarmee kreeg Knoflook de bijnaam “Russische penicilline”.

    Er is inmiddels heel wat wetenschappelijk onderzoek gedaan naar Knoflook (Allium sativum) en bewezen zijn de volgende werkingen: het is een tonicum voor hart en bloedvaten. Het maakt het bloed dunner, voorkomt bloedstolling en verlengt de bloedtijd. Op die manier worden de volgende problemen voorkomen: embolie, trombose en arteriosclerose (in hersenbloedvaten en andere bloedvaten). Verder helpt het ook bij een verhoogd cholesterolgehalte. Het werkt bloedvat verwijdend, houdt de vaten elastisch en beschermt de hartspier tegen zuurstoftekort. Daarnaast versterkt het het immuunsysteem en werkt het tegen schimmelinfecties. 

    Omdat het zo goed werkt bij hart en bloedvaten is het, ter preventie, aan te bevelen voor alle leeftijden maar zeker voor oudere mensen. Let wel op dat je geen ‘knoflook kuur’ doet als je bloedverdunners slikt. 

    Maar welke inhoudsstoffen zorgen daar nu voor? Het blijkt dat vooral de geurende stoffen de werking geven. Een paar van de inhoudsstoffen op een rij: etherische oliën, organische zwavelverbindingen,  antibiotische stoffen, mineralen en vitaminen A, B, C, K. De organische zwavelverbindingen zijn in eerste instantie geurloos maar als ze met zuurstof in aanraking komen vallen ze uiteen in veel verschillende stoffen. Die zorgen voor de belangrijkste werking maar ook voor de typische geur. Wantrouw dus geurloze preparaten.

    Kruidige groet,

    Erna

  • Longkruid met stip bovenaan

    In deze barre tijden is er eigenlijk maar een geneeskrachtig kruid wat met stip bovenaan staat. Samen sporten is in deze tijden van thuis werken het meest fantastische middel wat er bestaat, het gaat eenzaamheid tegen, het voorkomt een ongezonde toename van je BMI en het gaat (bewezen!) depressie tegen.

    Wat voor kruiden je dan wel inzetten? Een kruid tegen computer-ogen? (neem daarvoor Bach-bloesem Haagbeuk ) Een kruid om de vetverbranding tijdens stilzitten te stimuleren? (Helaas, nog niet gevonden) Een antidepressivum? (St Janskruid of Blauw Glidkruid) Mwah, laten we eens kijken naar een wat robuuster kruid. Het Longkruid bijvoorbeeld. Omdat je longen het bij Corona zwaar te verduren kunnen hebben, je het kruid misschien wel in je tuin hebt staan en je jezelf altijd hebt afgevraagd waarom het zo heet. 

    Longkruid, Pulmonaria officinalis, wordt al sinds mensenheugenis gebruikt bij long- en luchtweg klachten. Het plantje behoorde tot de vaste bewoners van de kloostertuinen en de kloostertuinen vormden de apotheken van Europa. Dat kun je zien aan de term ‘officinalis’, wat zoveel betekent als ‘in de apotheken (lees kloostertuinen) voorradig’.   

    Het grappige van Longkruid is dat je aan de buitenkant ziet waar hij in ons lijf werkt. Het blad met z’n witte stipjes zou je kunnen zien als aangetaste long. Het bloemetje verkleurt van rood naar blauw, symbool voor de gasuitwisseling in de longen van zuurstofrijk naar zuurstofarm. 

    Concreet voert hij overtollig vocht en slijm af bij ontstekingen en hoest, is verzachtend en weefsel herstellend bij chronische aandoeningen en emfyseem. Het wordt in de kruidengeneeskunde ingezet bij keelpijn, hoest, bronchitis, astma en longontsteking, COPD en longemfyseem. Met onze huidige gezondheidszorg en antibiotica kun je het goed gebruiken bij nabehandeling van klachten en ziektes. 

    Je kunt het als thee nemen of als tinctuur. De bloemetjes kunnen in de sla, net als kleine jonge blaadjes. Persoonlijk vind ik ze daarvoor wat te harig. Maar als je van een sla met ‘bite’ houdt dan is het een absolute aanrader.

    Binnenkort start ik weer met cursussen en workshops. In kleine groepjes meer leren over kruiden en lekker roeren in de ‘heksen’pannetjes. Schiet me aan tijdens een training of kijk op de website voor meer info en data!

    Kruidige groet,

    Erna