Longkruid Pulmonaria officinalis

Longkruid met stip bovenaan

In deze barre tijden is er eigenlijk maar een geneeskrachtig kruid wat met stip bovenaan staat. Samen sporten is in deze tijden van thuis werken het meest fantastische middel wat er bestaat, het gaat eenzaamheid tegen, het voorkomt een ongezonde toename van je BMI en het gaat (bewezen!) depressie tegen.

Wat voor kruiden je dan wel inzetten? Een kruid tegen computer-ogen? (neem daarvoor Bach-bloesem Haagbeuk ) Een kruid om de vetverbranding tijdens stilzitten te stimuleren? (Helaas, nog niet gevonden) Een antidepressivum? (St Janskruid of Blauw Glidkruid) Mwah, laten we eens kijken naar een wat robuuster kruid. Het Longkruid bijvoorbeeld. Omdat je longen het bij Corona zwaar te verduren kunnen hebben, je het kruid misschien wel in je tuin hebt staan en je jezelf altijd hebt afgevraagd waarom het zo heet. 

Longkruid, Pulmonaria officinalis, wordt al sinds mensenheugenis gebruikt bij long- en luchtweg klachten. Het plantje behoorde tot de vaste bewoners van de kloostertuinen en de kloostertuinen vormden de apotheken van Europa. Dat kun je zien aan de term ‘officinalis’, wat zoveel betekent als ‘in de apotheken (lees kloostertuinen) voorradig’.   

Het grappige van Longkruid is dat je aan de buitenkant ziet waar hij in ons lijf werkt. Het blad met z’n witte stipjes zou je kunnen zien als aangetaste long. Het bloemetje verkleurt van rood naar blauw, symbool voor de gasuitwisseling in de longen van zuurstofrijk naar zuurstofarm. 

Concreet voert hij overtollig vocht en slijm af bij ontstekingen en hoest, is verzachtend en weefsel herstellend bij chronische aandoeningen en emfyseem. Het wordt in de kruidengeneeskunde ingezet bij keelpijn, hoest, bronchitis, astma en longontsteking, COPD en longemfyseem. Met onze huidige gezondheidszorg en antibiotica kun je het goed gebruiken bij nabehandeling van klachten en ziektes. 

Je kunt het als thee nemen of als tinctuur. De bloemetjes kunnen in de sla, net als kleine jonge blaadjes. Persoonlijk vind ik ze daarvoor wat te harig. Maar als je van een sla met ‘bite’ houdt dan is het een absolute aanrader.

Binnenkort start ik weer met cursussen en workshops. In kleine groepjes meer leren over kruiden en lekker roeren in de ‘heksen’pannetjes. Schiet me aan tijdens een training of kijk op de website voor meer info en data!

Kruidige groet,

Erna