Wijnruit

Wijnruit

Tijd om de tuin in te gaan! Om te zitten, BBQ-en of om tuinklusjes te doen. Gisteren werd ik gebeld door iemand die ook de tuin in was gegaan om te snoeien. Dat had niet de welbekende vermoeidheid en lage rugpijn opgeleverd maar blaren en rode plekken op haar armen, net boven de grens van de tuinhandschoenen. Na wat doorvragen bleek ze de wijnruit te hebben gesnoeid. Duidelijk was dat de boosdoener. De familie wijnruit bevat o.a. fotocumarinen, die de huid bij aanraking lichtgevoelig maken en daardoor brandwonden veroorzaken als de zon schijnt. De furocumarinen zitten ook in de Bereklauw, Engelwortel en de Wilde Pastinaak. Vandaar dat je handschoenen en een shirt of jas met lange mouwen moet dragen als je die planten wilt oogsten of snoeien. 

Waarom zou de wijnruit willen oogsten? Wat is de geneeskrachtige werking? De fotocumarinen doen het ‘m niet. Het zijn vooral de alkaloiden die ontkrampend en kalmerend werken. Wijnruit wordt daarom ingezet bij ernstige hoest, spit, hernia en hysterische toestandsbeelden. In de Rooms-katholieke kerk werd het in het wijwater gedaan omdat het de geest aan de materie bindt en een magische kracht heeft tegen het kwade (en een kater!). En feitelijk werkt het ook antiseptisch. 

Wat te doen met de brandwonden die veroorzaakt zijn door de wijnruit snoeierij? Als ze niet open zijn werken lavendel en goudsbloem erg goed. Doe enkele druppels etherische lavendel olie door een klein beetje basisolie en masseer dat op de aangedane plekken. Je kunt dit afwisselen met goudbloemzalf (Calendula). 

Als je na gedane arbeid besluit om met je (wijnruit)blaren, in de zon, in de tuin te gaan zitten wil je misschien iets leuks voor bij de borrel of de BBQ. Denk dan eens aan het madeliefje. Het is bloed reinigend, herstelt de darmflora na een antibioticakuur, werkt tegen droge huiduitslag, is een alternatieve bloedverdunner en zorgt er ook voor dat spieren beter worden doorbloed en afvalstoffen worden afgevoerd. Altijd nuttig voor sporters die ook in de tuin klussen. Daarom hier wat recepten: 

  • Neem een blokje (Belgische) kaas, doe er een halve radijs op, een klein blaadje duizendblad en helemaal bovenop een madeliefje. Prikker erdoor en direct opeten. 
  • Als de madeliefjes gesloten zijn en je legt ze op hete soep, gaan ze helemaal open. Mooi om te zien, klein beetje nootachtig van smaak en ze zuiveren je bloed. 
  • Vrolijk een groene salade op met bloemetjes van madeliefje, hondsdraf, dovenetel en viooltje.
  • Voor een massage olie tegen de spierpijn laat je de madelief-bloempjes trekken in amandel-, sesam- of zonnebloemolie. Een half uur verwarmen tot 80 graden, afzeven en ’t is klaar om te gebruiken. 

Laat de zon maar komen en stook op die BBQ!

Op zoek naar meer recepten en inspiratie? Kom een keer langs aan de Keizerweg.

Kruidige groet, 

Erna