honingmassages

Een rondje om de aarde

Wij rennen onze rondjes over een vernieuwde zachte sintelbaan, de bijen zijn in winterrust, klaar met ‘rennen en vliegen’ en genieten van hun rust in de kast. Wist je dat bijen voor één kilo honing tussen de 40.000 en 50.000 kilometer afleggen? Da’s een rondje om de aarde! Misschien een leuk nieuw doel? 

Naast kruidenadviezen geef ik ook honingmassages. Je vraagt je misschien af waarom  je honing op je lijf zou willen smeren: zoete smurrie die pikt als de ziekte. Natuurgeneeskundig gezien is het een prachtig natuurproduct is dat de huid reinigt en regenereert,  antibacterieel en ontstekingsremmend werkt, vocht inbrengt, pijnstillend is en lekker ruikt. Gebruik je honing bij een massage dan maak je extra gebruik van de kleverigheid. Je trekt een deel van de afvalstoffen uit het lijf en door de doorbloeding in de huid te stimuleren geef je de zelf-reinigende werking van het lichaam een zetje.  

Griekse en Romeinse soldaten droegen trouwens altijd honing bij zich om strijdwonden mee te behandelen. Of het nu ging om snijwonden, steekwonden, schaafwonden of brandwonden, honing of soms honing met propolis werden ingezet bij alle soorten wonden. Honing stond er toen al om bekend dat het wonden sneller en met minder complicaties kan genezen. Tegenwoordig kun je steriele producten met honing kopen speciaal voor (brand)wondverzorging. Maar je kunt natuurlijk ook zelf aan de slag gaan door honing puur of verdund op een wond te doen. Om een branderig gevoel te vermijden kun je bij grote wonden verdunnen (1 op 1) met een fysiologische zoutoplossing of een plantaardige olie. Breng de (verdunde) honing in een dikke laag aan en dek af met steriel gaas of verband. Vervang 2 tot 4 keer per dag. 

Een heel ander recept met honing wat in deze griep-tijd effectief kan zijn: een hoestsiroop van twee uien en een half kopje honing. Snij de uien in hele dunne plakken. Druppel de honing er over heen en laat staan tot het vocht uit de uien is getrokken en zich met de honing heeft vermengd. Vang het vocht op en bewaar in de koelkast. Neem naar behoefte een theelepel. 

Wil je zelf ervaren hoe lekker honing op je huid kan zijn? Kom een keertje langs. Dan vertel ik je meer over honing en andere bijenproducten. Of spreek me een keer aan terwijl ik m’n rondjes over de Utrack ren. 

Kruidige honinggroet,

Erna